Me elämme Suomessa. Maassa, jonne syntyminen on 'lottovoitto'. Suomi on todettu viimeisimmässä kansainvälisessä vertailussa maailman 8. parhaaksi maaksi asua (Brittiläinen Legatum-instituutti, 4.11.2014, vertailussa mukana 142 maata). Vertailussa otettiin huomioon muun muassa yksilönvapaus, kansanterveys ja koulutus sekä se, kuinka turvalliseksi maa koetaan. OECD:n koetun elämänlaadun indeksissä (2013) Suomi oli sijalla 12.

Miltä sinusta tuntuu? Niin minustakin. Että tarttis tehrä jotain. Aina on vara parantaa.

Meitä kaikkia, joka ikistä, lapsellista ja lapsetonta, syntymästä hautaan saakka saattelee tässä yhteiskunnassa sosiaali- ja terveydenhuolto. Tämä Sote. Josta on viime aikoina kuultu silmät ja korvat täyteen. Jo ennen syntymää sinua tarkkailtiin neuvolassa äitisi keralla, ja vielä kuolemasi jälkeen sinua ehkä leikataan, ja tutkitaan kuolinsyytäsi.

Puhutaan sen vuoksi Sotesta, koska se on meidän kaikkien kallein hankinta tämän (suomalaisen) elämän aikana. Ja sen hinta tulee lähivuosina vielä huimasti nousemaan. Meidän jokaisen ansiotuloista pyyhkäistään ensin vero päältä pois, ennenkuin pääsemme palkkaamme nauttimaan. Tästä meiltä peritystä verosta ylivoimaisesti suurin osuus kulutetaan Soteen.

Tämän sunnuntain Helsingin sanomissa oli kirjoitus otsikolla: ”Kun hoivasta tuli bisnes”. Jokaisen suomalaisen veronmaksajan kannattaisi lukea se kirjoitus.

Kauhistuin niitä summia, joita siinä kerrottiin. ”Kun vielä vuonna 1997 kunnat ostivat sosiaalipalveluja yksityisiltä 300 miljoonalla eurolla, viime vuonna luku oli jo yli kaksi miljardia euroa. Sosiaalipalvelut muodostavat jo kolme neljäsosaa kaikista kuntien ostoista. Vuonna 2013 kunnat maksoivat yrityksille vanhusten ja vammaisten asumispalveluista yli miljardi euroa ja lastensuojelusta yli 500 miljoonaa euroa.”

Suurimmat yksityiset hoivajätit, joilta kunnat sosiaali- ja terveyspalveluja nykyisin (verovaroilla) tilaavat, ovat Attendo, Esperi, Mehiläinen, Mainio Vire ja Mi-Hoiva, jotka kaikki ovat pääomasijoittajien omistuksessa. Osa näistä pääomasijoittajista on tunnetusti rekisteröity veroparatiiseihin, eli ne eivät voitoistaan edes maksa Suomeen veroja! Palveluita yksityistetään, koska Sote-uudistus ei ole mikään uudistus, ennenkuin se on tehty.

Kun tarvitset omassa elämässäsi sosiaali- ja terveyspalveluja, ne eivät suinkaan ole sinulle ilmaisia vaikka rahoitat niitä joka palkastasi. Sairausvakuutus ei korvaa esimerkiksi yksityisten laitosten perimiä toimistokuluja, leikkaussalimaksuja, sairaaloiden hoitopäivämaksuja, poliklinikkamaksuja tai ennaltaehkäisevän hoidon maksuja (lukuun ottamatta hammashoitoa).

Helsingissä maksat terveyskeskusmaksua 16,10 € 3x/v, päivystysmaksua 32,10 € (peritään vaikka terveyskeskusmaksun vuotuinen kolmen maksun enimmäismäärä on täyttynyt) , hoitopäivämaksu 38,10 €... ja maksukatto vuodessa on 679,00 €.

Monet ovatkin vakuuttaneet itsensä ja perheensä yllätysten varalle sairaus- ja tapaturmavakuutuksilla, joita maksavat uskollisesti tämän yhteiskunnallisen Soten kustantamisen lisäksi. Eläminen on kallista puuhaa, huh huh. Siis joskus sinun sote-palveluitasi maksaa myös vakuutuslaitokset. Tätä edellä kertomaani tapahtumakulkua kutsutaan myös 'monikanavarahoitukseksi'.

Miksikö tästä paasaan? No kun on vaalivuosi. Ja juuri työnsä lopettanut edellinen hallitus jätti jälkeensä tällaisen sotkun selvitettäväksi:

Sosiaali- ja terveysministeriö: Nykyisin noin 200 erilaista kunnallista organisaatiota on järjestämisvastuussa sote-palveluista ja myös tuottaa niitä.

Alunperin järjestämislakiesityksen mukaan viisi sote-aluetta järjestäisivät palvelut ja kuntayhtymät taas tuottaisivat palvelut ihmisille. Helmikuussa 2015 eduskunnan sote-valiokunnassa on nyt valmisteilla malli, jossa 19 kuntayhtymää järjestävät ja tuottavat palvelut.

Ne voivat halutessaan myös ostaa palveluja yksityisiltä yrityksiltä ja järjestöiltä. Tuottamisvastuullisella pitää olla kyky vastata ehkäisevistä, korjaavista, hoitavista, kuntouttavista ja muista sote-palveluista yhtenäisenä kokonaisuutena.

12.3.2015 Uusi Suomi uutisoi: ”Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) kehuu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tänään julkaisemia tutkimustuloksia ”silmiä avaaviksi” ja ”hätkähdyttäviksi”... ”Hänen mielestään Suomen ”nykyinen systeemi ei oikein kunnolla palvele ketään”.

–Tämä ei palvele niitä 90 prosenttia, joille tärkeää olisi saada se yksi yksittäinen palvelu silloin kuin sitä tarvitsee, hyvin, joustavasti ja laadukkaasti, Räty sanoi.

–Toisaalta tämä ei palvele myöskään sitä 10 prosenttia, joka on palveluiden kannalta niitä avainasiakkaita, joita sitten pitäisi palvella, koska he tuntuvat olevan täysin hukassa tässä palveluviidakossa ja byrokratiassa, eivätkä tiedä mistä niitä palveluita saa, hän lisäsi.”

Sitran sote-palveluiden rahoituksesta vastaava johtava asiantuntija Eveliina Huure kertoi lokakuussa, että nykyisen järjestelmän pääongelmat ovat kustannusten hallitsematon kasvu, osaoptimointi eli “kikkailu” siitä kuka maksaa, kilpailun puute ja palveluiden saatavuuden heikkeneminen sekä potilastietojen pilkkoutuminen useisiin tietojärjestelmiin.

- - -

Että muun muassa tällaiseen urakkaan olen lähdössä ihan vapaaehtoisesti ja äänestäjieni suosiollisella avustuksella. Kannatan siis sote-uudistuksessa yksikanavaista rahoitusmallia, ja mielestäni päätöksenteko ei saa karata muutaman erva-alueen hallintoon, vaan pitää säilyä kansalaisten vaaleissa valitsemilla luottamuselimillä. Koko uudistuksen suunnittelu on tehtävä perusteellisesti, oltava avointa ja lähdettävä kansalaisten tarpeista käsin.

Paasausta jatkan seuraavassa blogissani, voikaa hyvin ja pysykää terveinä siihen asti.

 

P.S. Mikä ihme on Piraattipuolue, en ole kuullutkaan?  pirate-148043_640.jpg


Piraattipuolue on osa kansainvälistä poliittista piraattiliikettä, jonka myötä kymmeniin maihin on perustettu piraattipuolue vuodesta 2006 alkaen. Ensimmäinen piraattipuolue perustettiin Ruotsiin. Sittemmin piraattipuolueita on perustettu erityisesti Eurooppaan, mutta myös Amerikkaan ja Afrikkaan.

Ruotsin piraattipuolueella on kaksi europarlamentaarikkoa (Christian Engström ja Amelia Andersdotter). Islannin piraateilla on nykyisin kolme kansanedustajaa ja Islannin piraattien kannatus on nyt 22 %, eli Piraattipuolue on siellä gallupeissa toiseksi suurin puolue! Tsekin piraateilla on yksi parlamentin ylähuoneen jäsen. Saksan piraattipuolue on saanut edustajia neljään osavaltioparlamenttiin ja nautti parhaimmillaan keväällä 2012 noin 10 prosentin valtakunnallista kannatusta. Piraattipuolueilla on paikallistason valtuutettuja Saksassa ja muutamissa muissa Euroopan maissa.

Piraattipuolueilla on Pirate Parties International -niminen yhteistyöjärjestö, jonka jäseniä ovat 28 maan piraattipuolueet. Suomen Piraattipuolueella on yhteyksiä erityisesti Ruotsin, Saksan, Venäjän ja Viron piraattiaktiiveihin. Kevättalvella 2014 perustettiin myös Euroopan piraattipuolue. Viime vuonna valittiin Euroopan parlamenttiin Saksan piraattipuolueesta Julia Reda, joka toimii Vihreät/Euroopan vapaa allianssi -ryhmän varapuheenjohtajana ja Oikeudellisten asioiden valiokunnan jäsenenä.